Rancang Perjalanan Anda Ke Kampung sempena Hari Raya Aidilfitri


5 Tips Perjalanan Balik Kampung pada Hari Raya

Adakah anda memandu pulang ke kampung pada hari Raya ini? Di sini terdapat tips ringkas untuk menjadikan perjalanan anda mudah dan menyeronokkan!

Rancang Perjalanan Anda

 

Perkara ini merupakan perkara pertama yang perlu ada dalam senarai anda! Rancang perjalanan anda berdasarkan masa perjalanan lebuhraya yang terkini (TTA). Biasanya maklumat ini boleh didapati melalui laman web rasmi lebuhraya berkenaan. Berikan diri anda masa perjalanan yang mencukupi termasuklah bahan api, tambah nilai tol, solat dan rehat. Dengan cara ini, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk sampai ke destinasi yang diingini.

Tips Bonus : Simpan nombor telefon perkhidmatan insurans bebas tol anda dan bantuan lebuhraya sebagai persediaan menghadapi kecemasan.


Servis Kereta Anda

Jadualkan servis tiga hingga ke lima hari sebelum memulakan perjalanan anda jika tarikh perjalanan sudah semakin dekat. Pada hari perjalanan tersebut, periksa tekanan tayar, air atau penyejuk, enjin, minyak enjin dan air bateri (jika anda tidak menggunakan bateri yang tidak diselenggara).

Tips Bonus : Servis penghawa dingin dapat membantu mengurangkan kos bahan api!


Pasang Perisian GPS

Walaupun anda ‘mengetahui laluan’, adalah lebih bagus sekiranya anda mempunyai pelan sandaran sebagai persediaan jika anda tersalah jalan. Anda tidak perlu menggunakan peranti GPS yang mahal, sebaliknya anda boleh memuat turun aplikasi seperti Waze atau HERE WeGo untuk menunjuk arah perjalanan anda.

Tips Bonus : Apabila menggunakan telefon pintar anda sebagai peranti GPS, bawa pengecas perjalanan atau power bank untuk memastikan panggilan telefon dan pelan data anda mencukupi untuk kekal berhubung jika berlaku kecemasan.

Pek Snek Ringan

Untuk tempoh perjalanan yang lama (contohnya lima jam atau lebih), pastikan anda mempunyai bekalan makanan yang mencukupi. Sebolehnya cuba elakkan membungkus makanan yang tinggi kandungan garam kerana ia boleh menyebabkan anda berulang-alik ke tandas. Sebaiknya, sediakan snek murah yang dapat bertahan sehingga empat ke lima jam seperti sandwich, biskut, potongan lobak, anggur dan hirisan epal. Letakkan di dalam beg yang dapat ditutup semula atau bekas penyejuk untuk mengekalkan kesegarannya.

Nikmati Perjalanan


Perjalanan pulang ke kampung seharusnya tidak tertekan! Perjalanan akan menjadi lebih menarik jika anda menikmati pemandangan bukit –bukau dan suasana yang hijau. Jika anda membuat perjalanan bersama keluarga dan rakan-rakan, gunakan peluang tersebut untuk saling berhubung dan menikmati waktu yang berkualiti!CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment